Just ja!

Det var tredagarsfeber hon hade.
Och nu är hon frisk.
Ikväll har hon tillockmed varit utlånad till Farmor som påstod att hon varit snäll.
Duktig flicka!

AIK

AIK heter ett hockeylag som är väldigt viktigt om man är min sambo. Det här hockylaget har nu tydligen gjort något så fantastiskt som att hamna först på nån sorts (ännu viktigare?) lista. Sambon är överlycklig. Och tydligtvis är även min skåniga kusin det... Man kan ju tänka att om man bor i skåne borde man ha annat att fylla sin hjärna med än hockeylag som åker omkring mestadels i Skellefteå.

Men vad vet jag? Jag fyller min hjärna med annat- tillexempel

Jutsu!!! Har ÄNTLIGEN börjat om å träna och det är så sjukt kul. Minst lika roligt som när jag tvingades ta uppehåll för ett och ett halvt år sedan.

Säng till Neela. Hon kan inte ligga i sin spjälsäng. Hon trasslar in sej i pinnarna och vaknar och är arg så hon måste få en ny säng. Tips någon?

Scrap. Imorgon ska jag få gå på min scrapkurs utan Neela, för hon ska va med sin pappa som jobbar halvdag imorgon. Mycket praktiskt. Alla glada :) Undra vad jag ska göra för spännande när jag får två timmars ostört pyssel??

Sen var det nog fullt i lilla hjärnan. Den är förövrigt lätt tillknölad av Christer, Pelle och Sofi i samarbete... Sista sju minuterna av dagens träning var MYCKET arbetsamma. Gissa vem som inte kommer att kunna gå och stå på nån sorts vettigt sätt imorgon...vov!

är ett av Neelas absolut mest använda ord just nu. Hon älskar hundar.

Helgen som gick var vi hundvakt till grannens lillhund (läs New foundland) och Neela var i himlen. Nu är "Vov!" det första hon säger när hon vaknar och så tittar hon ivrigt mor dörren och hoppas att det ska dyka upp nåt hundaktigt djur, vilket det sällan gör.

Så ikväll när Mårten lämnat oss för att ta sin enormt viktiga plats på ståläktar´n i SkellefteKraft Arena tog jag på barnet den rosa overallen och gick över till grannen och hälsade på Vov!
Bra gjort av mej.
Nöjt barn = nöjd mamma, och dessutom fick jag mej en pratstund med vovs matte Marie. Very najs!

OBS! - eller COOP heter det ju nu

Jag smet.
Tog bilen och körde för att handla.
Bestämde mig för att hämta upp Kicki för att f lite sälskap och kompisprat och åkte ut på söder.
Bra gjort av mej!
Kciki hittar på ob... coop och jag handlade massor av mat OCH fick prata lite strunt.
Kände att jag VERKLIGEN behövde det efter denna dag som inte på något sätt har varit en bra dag, efter en natt som även den varit rätt värdelös - iallafall ur sömnavseende.

Så nu är kylen full av mat, Sandran nöjd och glad, Neelis sovande och Mårten i horisontalläge på soffan med sin mycket intressanta bok som jag är lite  sugen på att läsa också. Den heter Maratonmarchen och författaren heter Steven King.

Håller alla tummar för att morgondagen bjuder en lite piggare dotter, och ettt besök av min mamma. Egentligen hade jag (och mamma) ambitösa planer för den här tisdagen. Vårt projekt "få Sandras examensbevis klart" börjar kunna ana sitt slutskede och imorgon var det tänkt att jag skulle fara ner och sitta på skeria mellan kanske nio och tre och få snuskigt mycket gjort, men men... Livet kom emellan och med lite tur kommer jag att få lika mycket gjort en annan dag när lillan är frisk och mámma är ledig och jag är motiverad. Typ...

Ett kan vi konstatera:
Man kan inte planera allting.

Har förövrigt tid hos distriktan imorgon för övervakning av prickighet hos bäbis. Den håller i sig. Prickigheten alltså. Neelis är fläckvis Mycket salami-lik... Fast på ett gulligt vis...

Prick, prick, prick, prick...

Neela är prickig.
Mest på magen men även lite på armar, ljumskar och ben. Ryggen har jag inte kollat.

Neela är pipg. Hon har feber - igen och livet är skit. När febern kom igår mitt på dagen så ville den uppföra sig precis som för två veckor sedan och med viss möda klarade jag att inte få panik. Satte henne på pottan och allt var som vanligt, när jag kommer åt hennes hans som är ISKALL. Magen kokvarm och hon blir sakta marmorblå från händerna och uppåt och börjar stelna. Rycker upp henne från golvet och ger ipren och alvedon medan mårten tar fram glass som vi matar i en väldig fart.

Resten av kvällen är hon hängig och lessen och fortsätter så hela natten.
Herregud så less jag blir :(

Friskpiller nu. Tack!

Feberkramp

Har kollat in internätet, pratat med disktriks och barnläkaren här i kåge, pratat med vår distriktsköterska och självklart även med doktorn på barnavd där vi blev inskrivna efter Neela undersökts på akuten och har kommit fram till följande:

Feberkramp är fruktansvärt att bevittna - både som förälder, men även för andra

Feberkramp är INTE farligt för barnet

En feberkramp kan hålla i sig upp till 15 minuter

Många barn har en feberkramp någongång under småbarnsåren.

Få barn har två eller fler feberkramper

Ett barn som får sin första kramp innan det fyllt två löper större risk att få fler kramper än de som har sin första när de är äldre

Barn över 4 (eller var det 5?) får inte feberkramp

En feberkramp uppstår av att barnets kroppstemperatur höjs - eller sänks - mycket fort.

Det är någon form av hjärnaktivitet som utlöser krampen  - alltså inte att barnet tänker - utan nåt sånt där krångligt som man bara kommer ihåg om man är doktor.

Feberkramp innebär alltid andningsupphåll!

Ovanstående är helt mina egna tolkningar av information och texter jag läst samt filtrerat genom en orolig mammas mycket selektiva förmåga att minnas


Om barnet får en kramp:

Ring 112

Kyl barnet (detta självklart om krampen beror på förhöjd kroppstemperatur , vilket är orsaken i de flesta fall. Det bästa är ju förstoss att kyla barnet innifrån och ut, men det kan vara svårt att få i ett sjukt barn dryck eller glass, så UT! kyl, men chocka inte kroppen genom att tex rulla barnet i snö eller nåt annat iskallt.

Undvik: Att slå eller skaka barnet.


När krampen släpper och barnet "kommer tillbaka"-
håll om, var nära, krama och "ta hand om" det.


Ett barn som aldrig haft feberkramp ska man inte ge febernedsättande "i onödan". Febern är bra för barnet för den tar död på bakterier som inte ska va i kroppen, men ett barn som haft kramp bör man hålla under uppsikt så att febern inte "blir för hög"(över 39 grader). Detta kan jag dock känna mej lite förvirrad kring. En feberkramp uppkommer ju så fruktansvärt snabbt så som förälder är man i princip chanslös att hinna "alvedona" i förväg - då skulle ju lillan får gå på alvedon jämt! Dessutom hade Neela "bara" 38,8 när vi kom in på akuten och det kan inte ens räknas som särskilt hög feber...


Jag vill avsluta det här inlägget, och förhoppningsvis hela feberkrampshistorien med att tacka alla som hört av sig, lämnat kommentarer på bloggen och ringt till oss med anledning av detta.
Tusen tack för er omtanke, vi uppskattar det verkligen - alla tre!

För er som undrar så mår Neela nu super och är aldeles som vanligt!
Väcker oss med joller, kör gåstol som en biltjuv, äter med hela kroppen, och är go å gla och våran absolut största lilla skatt!

Min bäbis - hon andas inte

Söndag morgon.

Mamma fyller 60 år - grattis till henne.

Vi är lätt förkylda hela familjen så när jag vaknar klockan sex och inte kan andas så stiger vi upp, jag och lillan. Mårten hör oss, vaknar och kliver upp han med. Vi gör "vanliga morgonsaker", Neela är lite gnällig. Jag tar av henne pyjamasen och sätter henne på pottan och hon bli jättelessen- piper och gnäller. Jag tror hon försöker säga "omma babba" och sträcker småhänderna efter Mårten, men hon låter konstig.

Hon börjar skaka där hon sitter och jag ropar åt Mårten att hämta kläder till Neela, hon verkar frysa jättemycket. Vi hjälps åt att klä henne och hon känns stel och "ovanlig". Huden är lite lätt blå och jag vet att jag tänkte att hon är inte lik sej... Hon jollrar inte och svarar inte när vi pratar med henne.

Jag gör iordning gröt-  tänker att hon borde få nåt varmt eftersom hon fryser. Får i henne en sked , sen vill hon inte ha mer. Plötsligt kräks hon. Det händer i princip aldrig nuförtiden. Jag vet att jag även då tänker att det här är inte bra... borde jag ringa sjukvårdrådgivningen... Säger till Mårten flera gånger att det är nåt konstigt med Neela, men känner mej som typisk nojjig förstagångsförälder så jag väljer att inte ringa. Mårten går och byter kläder och Neela piper. I vanliga fall skulle hon ropat på honom, men det är som att hon inte kan.

Vi tar fram frukost till oss själva och jag lämnar köket för att hämta nåt så jag hör hur mårten flyger upp från stolen och med panik i rösten ropar Neela! Jag vet inte om han säger åt mej att hon inte andas men jag kastar en blick in i köket och springer jag mot ytterdörren, låser upp och skriker "ut med henne!" Springer tillbaka in i hallen och får med mej en telefon, slår 112.

Neela hänger livlös i Mårtens armar och jag tror att han ropar hennes namn om och om igen. Jag springer över till grannen, det är det enda jag kommer på - dom har haft många barn - dom vet vad  vi ska göra. Jag ringer på ringklockan samtidigt som larmtanten svarar

 MIN BÄBIS - HON ANDAS INTE! skriker jag i telefonen. SKICKA EN AMBULANS TILL KÅGE, NU  - FORT!!! Tanten vill veta hur gammal Neela är och jag svarar  att jag inte vet, men kommer på att hon är tio månader. Nu har våran fantastiska granne öppnat dörren och jag tror att jag ropar "Hjälp" in i deras hus - i tron att hans fru  - som enligt mej vet allt man behöver veta om barn och därmed kan laga Neela - är hemma. Får senare veta att hon inte ens var i huset utan i en annan stad för operation...


Neela hänger fortfarande i Mårtens armar och är inte längre bäbisfärgad utan blågrå och aldeles slapp. Jag försöker att inte titta. Tanten i luren säger att jag måste göra Hjärt,Lung-räddning och jag ropar in i grannens hus "Är det nåns om kan hjärtlungräddning?" Och samtidigt som jag hör mej själv ropa kommer jag på att det kan ju jag... Tror jag. Jag rycker Neela ur mårtens famn och kastar telefonen på honom (kan förövrigt meddela att allt detta går fruktansvärt fort och det är ju omöjligt att uppskatta tid i såna här situationer men jag skulle tro att det rör sig om högst nångra minuter om ens det).


Jag lägger ner Neela på grannens bro och ska börja blåsa på henne när jag hör hur Mårten och grannen säger åt mej att hon andas själv. Jag blåser lite för säkerhets skull. Grannen har nu fått på sig kläder och blinyckel och vi löper ut till en farligt snabb bil och kör för att möta ambulansen.

Under hela färden in till stan ligger Neela i mina armar totalt okontaktbar. Hennes ögon är öppna, men hon ser inget. hon andas stötvis, har en underlig grönaktig hudton och jag är inte alls säker på att hon verkligen får i sig någon luft. Hon reagerar inte på tilltal, inte på smekningar eller smärta. Det är som att hålla en docka, som att hålla skalet Neela men utan Neela i. Det är en upplevelse jag ALDRIG vill behöva vara med om igen.

Jag gråter, ylar  och försöker få mitt barn att svara mig, men utan framgång. Jag försöker sjunga för henne, men det finns inga toner i stämbanden. Grannen sägger en hand på mitt ben och säger "Lugn Sandra, det kommer att gå bra" och det känns bra att han gör det men just i stunden har jag svårt att känna mig övertygad.

Bilen går fortare än vad som någonsin kommer att bli lagligt i detta land och vi möter ambulansen bredvid brandstationen så vi saktar in, men det gör inte dom. Dom fortsätter med blinkade ljus sin färd mot Kåge utan oss. Mårten har larmcentralen i örat och tydligen har det blivit något missförstånd mellan larmcentralen och ambulanskillarna som inte fått veta att vi skulle möta dom.


Vi fortsätter färden och blir insläppta i ambulansinfarten på akuten efter att ha mött ännu en ambulans som tydligen var påväg för att hjälpa Neela, men den hade bara hunnit till lassarettsbacken. När vi stannar bilen och jag kliver ut med Neela så blinkar hon till och nu ser jag att hon ser mig.  HON ÄR TILLBAKA.

Personalen på akuten tar hand om oss och vi blir inlagda på barn men får åka hem vid tretiden. Ambulanskillarna kommer in och pratar med Mårten direkt de kommer tillbaka till lassarettet och förklara varför vi missade varandra. Dom är förövrigt dom enda som rör vid oss på det där braiga "vi tar hand om er nu- sättet". Dom tar även hand om vår stackars granne som så chockartat blir uppväckt tidigt på söndamorgon av panikslagna föräldrar och sjukt barn. Grannen blir bjuden på kaffe och får lugna ner sig lite innan han och den snabba bilen får åka hem och vila.

Läkaren på barnkliniken kommer överens med sig själv och sin adept att Neela haft feberkramp och det är nästan som att jag får känslan av att "då är det ju ingen fara". Jag och Mårten delar inte deras åsikt på en fläck. Att en åkomma är vanlig (som feberkramp tydligen är hos små barn), och att den är "ofarlig i de flesta fall", övertygar inte mig om att nästa gång - om det blir en nästa - ska jag bara ta det lugnt och kyla ner barnet och om krampen håller i sig upp mot fyra- fem minuter ska jag ge kramplösande (som vi får med i en förseglad liten silverförpackning- visst vet vi hur vi använder den?).

NEJ:

Om jag någonsin igen märker att Neela - eller något annat barn, eller någon annan människa överhuvetaget - slutar andas kommer jag att ringa ambulans. På en gång. Jag kommer inte att vänta fyra, fem minuter och prata lugnt och stilla - för tänk- jag är inte sjukvårdkunnig och det kan ju faktiskt vara så att det inte "bara" är en feberkramp och vem vill ha det ansvare.... "Jag gjorde bedömningen att det inte var viktigt att ringa efter sjukvårdpersonal..."  Inte jag iallafall.... Så jag kommer att ringa - även om mitt barn blir ett av dom barn som kommer att krampa ofta - så kommer jag att ringa. Varje gång.

Slutligen önskar jag ingen förälder den upplevlese vi fick den gågna helgen men om det händer så kanske ni på något sätt kan vara hjälpta av att ha läst hur det yttrade sig för Neela.


Fredag

Jag och Neelis har varit på scrapträff idag. Och det gick hur bra som helst. Jag har världens snällaste barn. Hade tagit med mej stolen som jag beställt med lillebror från IKEA och i den satt lillan och tittade och jollrade och doppade fingrarna i stämpeldynan... Jag han med en och en halv sida och härmed har jag alltså scrappat min allra första sida i det "riktiga" scrapformatet. TIdigare har jag bara gjort A4 eller det lilla formatet som Neelis har i sitt fotoalbum. Är MYCKEt nöjd.

Har denna dag även ätit ett maxmål - känner mej otroligt syndig och dålig på alla sätt och vis, men det var SKITGOTT!! Har även konstaterat att jag och Neela åkt på nån sorts förkylning och nu mumsar jag Ipren och Neela andas genom munnen för hennes lilla näsa är full med snuva. Inte kul. Ludvig - mitt kusinbarn -  hade inte heller en så kul kväll. Han hade feber och var aldeles lessen, men han fick iallafall se nån sorts Nalle Puh-program där Nalle Puh hade blå tröja och christoffer Robin förvandlats till en tjej som hette nåt som jag inte kom ihåg. Det tyckte han var trevligt. Det här med förkylningar och småttingar suger så hårt att det borde förbjudas!! Själv kan man ju iallafall snyta sig och berätta var det gör ont och andra vensäntligheter, men när man är liiiiten så kan man inte det.
Värdelöst.

Kom att tänka på snuttar. Neela är e snuttunge. Det betyder att hon har en snutte när hon vill mysa och somna, och alltsomoftast däremellan. När jag funderat en stund till kom jag fram till att jag också har snuttar. Kan just nu komma på två.

1. Mörk Choklad
2. Den bärbara datorn.

När jag - som ikväll - är jättetrött och egentligen borde sova men känner att jag behöver varva ner lite först så är det inte dumt att ta med sig datorn till sängen. Oftast blir det lite patiens... patians...(hur stavas det???) Det är iallafall ett helt okej sätt att tömma hjärnan på så att jag orkar somna... Men framförallt snuttar jag med Choklad. Jag skulle inte säga att jag missbrukar choklad, snarare att jag brukar choklad - men inte alltid i hälsosamma mängder...
fast jag har bestämt mej för att jag tänker strunta i det och mumsa på bäst jag behöver för att...
...
... 
...
ja....
för att varför då egentligen...
För att det är gott!!!
Det var den vettigaste anledningen jag kunde komma på just nu.
aa..
Nu är det sovläge här.
Jo.

Affär upptäckt

Det är inte det minsta förvånad att jag inte upptäckt den tidigare. Den ligger nämligen i ett rum, bakom ett garage, i ett hus på moröbacke.  I den affären kan man iallafall köpa scrapgrejjer. Inte otrevligt nånstans - utom möjligen i plånboken, fast den blev smal och fin efter dagens besök ;)

Förutom pysselprat och pysselaffärstittande så har jag och Neelis hälsat på hos Erika, Andreas och Viktor - alltid lika trevligt. Idag blev vi dessutom bjudna på husmansfika!! efter detta drog vi vidare mot holmforsgården för attl yssna på en barnpsykolog som ville berätta om barn och föräldrar och psykologin däremellan... Så med lite tur är jag lite smartare nu än nyss!

Söndag

BÖrjade som en söndag ska... Sovmorgon! Mårten klev upp med Neela halv åtta. Jag la mej i mitten på sängen och bredde ut mej allt jag kunde... Kände mej som den pösigaste pösmunken. Dagen fortsatte med frukost mend samtliga familjemdelemmar, lite slapp i soffan och obligatoriskt idoltittande. Mårten tog Neela och vagnen på en kort prommis och jag pysslade till IDOL. Sen bar det av till urs - hej hej pappas nya bil, och hej då. Hem. Mera pyssel medan Mårten och Neela hälsade på Byske. Nu är jag helt sjukt kissnödig och tänker avsluta den  här dagen på ett typiskt kvällsvis. Borsta tänderna . Länge och väl.

Innehåll Lördagen den ... nånting oktober

 • Kusin
 • Bakning (morotstårta + mjuk pepparkaka, båda i fuskvarianter - läs Kungsörnens kakmix)
 • Matlagning (resutatet: Skitgott!)
 • Prat (viktigt, oviktigt, intressant något mindre intressant, hemligt, totalöppet, hjärtligt och allvarligt)
 • Anderssonbesök
 • Glad Neela
 • Arg Neela
 • Städning
 • Pyntning
 • Ommöblering av lampa... lampor förresten!
 • Kusinfru !
 • Dokumentärtittande
 • Sövning av barn - denna kväll endast i ca 20 minuter!!
 • Kusinbarn - en lite och en lite större
 • Bullens Pilsnerkorv
 • Potträning
 • total avsaknad av utomhusaktivitet.
 • Pissväder hela dagen
 • löfte om pysseltid till mej imorgon. (Hurra, Hurra, HURRA!)

Aa... det var nog typ det... i total oordning ... förstoss... som min hjärna vanligtvis fungerar... mm....
So I say Over And Out!


Imorgon ska det pysslas!!!!


Mamma mia

Om en liten stund blir det bio för mej. Mårten och Neela får roa sej utan mej ikväll för jag och mamma ska se mamma mia. Har hört att den ska vara bra, men jag försöker hålla förväntningarna nere så blir jag inte besviken. Egentligen skulle vi se Maria Larssons Eviga Ögonblick, men den ville inte gå i Skellefte. Mycket värdelöst. Iallafall så är min kusins dotter med i den filmen och det är ju ungefär hur coolt som helst! Ännu bättre hade det förstoss varit om man faktiskt hade fått se den....

Dagen idag har bjudit på potträning, handling och städning av skafferi! Nu har jag en liten ordning där och jag tror att jag hittar igen det jag ska ha! Lillan har ätit idag. Mat. Det är första gången på säkert fyra dagar... Hon äter inte mycket min lilla tjej... och framförallt äter hon inte ofta. Nån sked nu och då räknas väl inte?

nä. Dags att fixa sej.